OM

Gävleprogrammet Oldies FM sänder nu dygnet runt – vill bli din kajplats i etern

Från och med i 1 september 2020 sänder nu ettårsfirande tidigare Radio Gävle-programmet Oldies FM dygnet runt och det endast på nätet. Bakom ligger Rolf Bergh och Jimmy Dyrebrant som hoppas kunna erbjuda en helt unik musikalisk blandning av pop, rock och disco, med kommersiella hits som definitivt inte spelats sönder.

Jimmy Dyrebrant och Rolf "Roffe" Bergh sänder dygnet runt med sitt Oldies FM sedan 1 september 2020. Båda har lång erfarenhet från lokal kommersiell radio. Innan höll de till på Radio Gävle mellan oktober 2019 och 31 maj 2020. Det har varit närmast ett heltidsjobb att lägga in låtarna i databasen under sommaren för Dyrebrant. Källmaterialet är huvudsakligen cd- och vinylrippar från den egna samlingen, som han dock sålde för tre år sedan.

Bild: Nils Palmeby Gefle Dagblad

Bakgrund


I oktober 2019 berättade tidningen om det nya programmet Oldies FM som då sände på Radio Gävle i Folkets Hus. Bakom låg precis som nu Rolf "Roffe" Bergh, 66 år och Jimmy Dyrebrant, 48. De har nu lämnat för att kunna sända dygnet runt på en egen domän på nätet i stället via oldiesfm.se och har alltså klippt banden till Gävle närradioförening.

Sven-Erik Lundberg som då var en del av konceptet, fortsätter sända sitt eget program Seniorblues på frekvensen som alltså är 102,7 på fredagar klockan 17 till 18.


I oktober 2019 startade Oldies FM sin verksamhet inne på Folkets Hus i Gävle med Sven-Erik Lundberg, Roffe Bergh och Jimmy Dyrebrant. Nu är det Roffe och Jimmy som sköter skutan.

Bild: Jan Sundström

Dom låtar som passar in i beskrivningen "inte sönderspelad och inte obskyr" nämner Dyrebrant och Bergh: Tony Joe White - Polk Salad Annie, Todd Rundgren - I Saw The Light, Howard Jones - New Song och Black Box - Strike It Up. "Jag skulle aldrig spela "Hotel California" med Eagles, hellre något annat och jag väljer bort tråkigt som Baccara eller de utspelade Bee Gees-låtarna från "Saturday Night Fever"", säger Bergh.

Mer skön info


Totalt sände Oldies FM tidigare 15 timmar i veckan. Detta i form av tre timmars radio varje vardag som fördelades mellan de då tre medlemmarna. Det räckte inte för Bergh och Dyrebrant som ville höras i etern jämt i stället, vilket de gör sedan 1 september. Dock inte i form av program inspelade live, som det kunde vara tidigare, utan hittills endast förinspelat. Primärt handlar det om musik från 1960- till 90-talet, med tyngdpunkt på 70- och 80-tal.


– Vi försöker välja de låtar som inte är mest sönderspelade, men inte heller mest obskyra, säger Jimmy Dyrebrant när vi ses på sedan 3 september nyöppnade Café Street & Salladsbar som drivs av samma personer som innan drev Wayne's i samma lokal.


– Vår idé är att spela låtar som ger folk en aha-upplevelse, fyller Rolf Bergh i.


Det kan även bli ett och annat lokalt reportage på sisådär fem minuter. Nu ligger en kortare intervju med Skottes musikteater pluggad. Och händer något större i stan och andan faller på kan det bli livesändning också.

Oldies FM drivs som en ideell förening vilket innebär att de i inte får göra vinst. Men gammal radiosäljare som Bergh är har han lyckats få viss spons och sålt något enstaka reklaminslag. Räkna dock inte med att Oldies FM blir ett nytt Star FM. Det är faktiskt inte heller gratis att sända radio över nätet som de gör via den nordamerikanska plattformen Shoutcast. Där får de betala mer för ju fler lyssningstimmar de får. Framöver skulle de också behöva investera i tyngre teknik som en kraftfullare dator, för målet är att växa och skaffa en egen studio framöver. Men lusten kommer först.

– Vi gör det bara för att vi tycker det är hur kul som helst, säger Rolf Bergh.

Hittills finns 2 000 låtar i databasen och toppnoteringen av lyssnare hittills när vi ses var 2 400 åhörare, huvudsakligen i Sverige men också Tyskland, Irland, USA och Thailand. Detta utan knappt någon marknadsföring.


– Hittills är mina program lite mer populära (skratt), konstaterar Rolf Bergh nöjt.


För bästa lyssnarupplevelse rekommenderar radiomakarna förutom hemsidan att ladda ner och lyssna via appenOldies FM som man tankar hem där appar finns.